ΘΡΑΚΗ – ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ – 4 ΗΜΕΡΕΣ

KOMOTHNH – ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ – ΣΟΥΦΛΙ – ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΣΜΙΝΘΗ – ΕΧΙΝΟΣ – ΞΑΝΘΗ – ΚΑΒΑΛΑ – ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ

 

Το σεργιάνι στη Θράκη είναι ένα μοναδικό οδοιπορικό, πλούσιο σε όμορφες εικόνες από παρθένα δάση, θρυλικά ποτάμια και «κοσμήματα» παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Αν το επιδιώξετε, συντροφιά σας θα έχετε την ηχώ της πλούσιας ιστορίας της ακριτικής γης. Η περιοχή της Θράκης αποτελεί το ανατολικό σύνορο της χώρας μας. Είναι μια ιστορική και γεωγραφική περιοχή με μακραίωνη ιστορία. Κλείνει στην αγκαλιά της ένα μωσαϊκό από λαούς με πολλές γλώσσες, ετερόκλητα πολιτισμικά στοιχεία και πολυτάραχη ιστορία που συνεχίζει να γράφεται. Οι πόλεις και τα χωριά της, έχουν μια ιδιαίτερη ταυτότητα και μια ξεχωριστή κουλτούρα. Η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Ορεστιάδα, η Αδριανούπολη αποτελούν έναν παράδεισο προς εξερεύνηση. Θα αντικρίσετε εικόνες πραγματικά μοναδικές στην επικράτεια, τόσο στην αρχιτεκτονική δόμηση των οικισμών όσο και στην κουλτούρα των ανθρώπων. Αποτελεί μια γοητευτική πρόκληση για κάθε ταξιδιώτη, καθώς διαθέτει μοναδικές ομορφιές και ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία, που συνδυάζουν το πάντρεμα ανατολής και δύσης και την αρμονική συνύπαρξη της χριστιανικής και της μουσουλμανικής παράδοσης .

Το δυνατό όμως χαρτί της Θράκης είναι η αυθεντική της φύση: η προνομιακή γεωγραφική της θέση, η σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση της ελληνικής μυθολογίας, η προικισμένη από τη φύση με την οροσειρά και τα δάση  της Ροδόπης, το όρος Σάος της Σαμοθράκης, τα μεγάλα δάση, οι εύφορες πεδιάδες, το Δέλτα του Έβρου, το Πόρτο Λάγος, τη λίμνη Βιστωνίδα, τον υπέροχο Νέστο, το δάσος της Δαδιάς, τον καταρράκτη του Λειβαδίτη, σημεία ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος τα οποία, σε συνδυασμό με τους εντυπωσιακούς φημισμένους αρχαιολογικούς χώρους των Αβδήρων και της Μαρώνειας, τα βυζαντινά, μεσαιωνικά και οθωμανικά μνημεία, τα αξιόλογα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής , δημιουργούν ένα ελκυστικό πίνακα της φύσης. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την υπέροχη Σαμοθράκη που βρίσκεται απέναντι, με την ιδιόμορφη φυσική της ομορφιά, τις μεγάλες παραλίες και τον αρχαιολογικό της πλούτο, έχουμε έναν προορισμό ικανό να αποπλανήσει κάθε ανήσυχο ταξιδευτή.

 

1η ΗΜΕΡΑ:ΑΘΗΝΑ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΛΑΜΙΑ-ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ-ΝΕΑ ΚΑΡΒΑΛΗ-ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Θα αναχωρήσουμε στις 7.00 π. μ από τον Πειραιά και από τα σημεία που έχουν οριστεί από το γραφείο μας. Θα κάνουμε την πρώτη μας στάση για καφέ ή κολατσιό στη Λαμία και θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας για να φτάσουμε το μεσημέρι στον Πλαταμώνα με το εντυπωσιακό ενετικό κάστρο του να δεσπόζει στην κορυφή για να πάρουμε το μεσημεριανό μας γεύμα. Μετά το γεύμα μας θα συνεχίσουμε την ανηφορική μας διαδρομή και μέσω της Εγνατίας Οδού θα περάσουμε περιφερειακά από την Θεσσαλονίκη και θα κάνουμε μια μικρή στάση στη Νέα Καρβάλη. Τη παραθαλάσσια κωμόπολη, γνωστή για τα παραδοσιακά γλυκά της, τους ονομαστούς κουραμπιέδες και τις μπουγάτσες.

Το βράδυ θα καταλήξουμε στον πρώτο προορισμό μας, την Κομοτηνή, μια πόλη-πολιτισμικό ψηφιδωτό. Η παλιά Γκουμουλτζίνα της περιόδου της Τουρκοκρατίας έγινε η πόλη μέσα στην καρδιά της Θράκης που αγκαλιάζει τούρκικες και αρμένικες γειτονιές, σύγχρονα κτίρια και παλιά αρχοντικά σπίτια, ευρωπαϊκές και ανατολίτικες εικόνες, αρώματα και μυρωδιές όπως αυτές του καφέ, του λουκουμιού, του στραγαλιού, των μπαχαρικών και του καβουρμά που κυκλοφορούν ξεδιάντροπα στην παλιά αγορά της.

Το παρελθόν με το παρόν μπλέκονται εδώ σε ένα ιδιαίτερο παιχνίδι. Σ’ αυτό το τόπο πολιτισμοί και θρησκείες συνυπάρχουν και άνθρωποι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους στέκονται πλάτη με πλάτη. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι, Ρομά και Πομάκοι, εκκλησιές και τζαμιά, η φωνή του μουεζίνη από το Γενί Τζαμί και οι ψαλμωδίες από την αγρυπνία στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τενεκετζίδικα, παλαιοπωλεία και πολυκαταστήματα, σύγχρονες πολυκατοικίες και τούρκικα χαμόσπιτα και μαχαλάδες , παραδοσιακά καφεκοπτεία, ζαχαροπλαστεία με βουτυρένια γλυκίσματα, παζάρια, όλα μπλέκονται γλυκά στην πρωτεύουσα της Ροδόπης.

Εδώ θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο μας, θα ξεκουραστούμε, θα πάρουμε το δείπνο μας και θα διανυκτερεύσουμε.

 

2η ΗΜΕΡΑ: ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ- ΞΑΝΘΗ -ΛΙΜΝΗ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ-ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ

Θα πάρουμε το πρωινό μας στο ξενοδοχείο και θα γνωρίσουμε δύο χαρακτηριστικά χωριά των Πομάκων της Ξάνθης, τη Σμίνθη και τον  Εχίνο. Ζωντανά χωριά απλώνονται σαν δίχτυ πάνω στο πλούσιο ανάγλυφο της οροσειράς της Ροδόπης. Η αρχιτεκτονική τους προσδιορίζεται από διώροφα πέτρινα σπίτια, με λιτές γραμμές, χαγιάτι και κεραμοσκεπές με κομψές καμινάδες.

Άνθρωποι αυθεντικοί τα κατοικούν, ακούραστοι ξωμάχοι που παλεύουν εδώ και αιώνες την τραχιά αλλά όμορφη γη τους. Οι Πομάκοι αποτελούν μουσουλμανική πληθυσμιακή ομάδα και η ονομασία Πομάκος πιθανόν να προέρχεται από τη βουλγάρικη λέξη «πομάκ» που σημαίνει βοηθώ. Σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων των Πομακοχωρίων είναι η καλλιέργεια και η πρωτοβάθμια επεξεργασία καπνού, και συγκεκριμένα, του αρωματικού μπασμά, που είχε κάνει διάσημη την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τον 19ο αιώνα, με το όνομα «καπνός Μακεδονίας». Λόγω του ορεινού χαρακτήρα της περιοχής αλλά και των προβλημάτων της μειονοτικής εκπαίδευσης, τα Πομακοχώρια είναι αρκετά απομονωμένα και έχουν διατηρήσει το γραφικό χαρακτήρα τους, τα μουσουλμανικά τεμένη, τις γυναίκες που φορούν τις παραδοσιακές ενδυμασίες, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών και τον ιδιαίτερο πολιτισμό των Πομάκων. Το πρώτο χωριό που θα γνωρίσουμε είναι η Σμίνθη και στη συνέχεια ο Εχίνος, το μεγάλο και πολυάνθρωπο κεφαλοχώρι. Η οικιστική δραστηριότητα που απλώνεται γύρω από τις πλαγιές ενός σχετικά χαμηλού λόφου, δίνει την εντύπωση από μακριά μιας ολάκερης πολιτείας. Ο ναός του Αϊ- Γιώργη -άγιος που τιμάται κι από τους μουσουλμάνους Πομάκους -, τρία μεγάλα τζαμιά, με το μεγάλο τζαμί να ξεχωρίζει με την επιβλητική του εμφάνιση, με την εντυπωσιακή πρόσοψη σε απόχρωση κιτρινοπράσινου και τα λουλούδια στα παράθυρά του και το Ιεροσπουδαστήριο (μουσουλμανικό σχολείο) είναι αυτά που ξεχωρίζουν ανάμεσα στα πολυάριθμα κτίρια.

Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το Οχυρό Εχίνου, ένα από τα θρυλικά οχυρά που σχημάτιζαν τη λεγόμενη «Γραμμή Μεταξά». Οι μάχες που έγιναν εδώ τον Απρίλη του 1941 ήταν επικές. Σήμερα μια μαρμάρινη πλάκα θυμίζει τους 23 ηρωικούς νεκρούς μας, ανάμεσά τους και τρεις Πομάκοι.

Αφήνουμε τα Πομακοχώρια και επιστρέφουμε να γνωρίσουμε την Ξάνθη, τη πόλη με τα χίλια χρώματα τις  μυρωδιές και γεύσεις με την απόλυτη συνύπαρξη της ανατολής με τη δύση.Ένας δρασκελισμός και οι εικόνες από την πολύβουη «καινούργια» πόλη με τις άχρωμες πολυκατοικίες αρχίζουν να χάνονται. Μπροστά ανοίγεται ένας κόσμος διαφορετικός. Κουκλίστικη η παλιά πόλη με τα πλακόστρωτα σοκάκια κι ένα αρχιτεκτονικό χαρμάνι από παραδοσιακά σπίτια με σαχνισιά ή παλιά τούβλινα αρχοντικά εμπόρων, με τα σημάδια του καπνού και της χρυσής εποχής του να είναι ακόμη φανερά στα λιθόστρωτα σοκάκια του και στα αρχοντικά που έφτιαξαν οι πλούσιοι καπνέμποροι.

Πολύχρωμα σπίτια με ζωγραφισμένους τοίχους, καγκελόφραχτα παράθυρα, αετώματα, επιστύλια και μικρούς κήπους από Ηπειρώτες μαστόρους αλλά και με επιρροές από την ιταλική Αναγέννηση, τον γερμανικό ρομαντισμό και τον ελληνικό νεοκλασσικισμό. Χριστιανοί, μουσουλμάνες με πολύχρωμες μαντήλες, αθίγγανοι πωλητές, όλες οι φυλές του κόσμου δημιουργούν ένα μοναδικό μωσαϊκό που καθρεφτίζει την πολυπολιτισμική ταυτότητα της πόλης.

Από τους τουρκομαχαλάδες ως την κυριλέ «παραλία», δίπλα στον ποταμό Κίσυνθο και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, που στις καφετέριες της συγκεντρώνεται η νεολαία, οι αφορμές για βόλτες είναι πολλές. Έχοντας φθάσει στην Πλατεία Λαδά, η μηχανή του χρόνου βάζει εμπρός τα γρανάζια της και μας ταξιδεύει σε εποχές και τόπους που όλοι νοσταλγούμε.

Το μέρος ακτινοβολεί λάμψη, ιστορία και πολιτισμό. Τα χρώματα είναι καταιγιστικά σε κάθε βήμα. Κάθε γωνία κρύβει και μία ευχάριστη έκπληξη καλαίσθητης αρχιτεκτονικής ή ένα ξεχωριστό μπαρ, καφέ ή ταβερνάκι. Θα ξεκινήσουμε τις βόλτες μας από την κεντρική πλατεία με το παλιό οθωμανικό ρολόι του 1859: θα ανακαλύψουμε τη Δημοτική Αγορά ( έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο ), τη γειτονιά με το εντυπωσιακό συγκρότημα καπναποθηκών που έφτιαξαν Ηπειρώτες και Μακεδόνες μάστορες. Θα επισκεφθούμε το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό και οι εκθέσεις του αναφέρονται κυρίως στην περίοδο ακμής της πόλης  και στην αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της περιοχής. Υπάρχει κι ένα δωμάτιο αφιερωμένο στο συνθέτη Μάνο Χατζιδάκη ο οποίος γεννήθηκε στην παλιά πόλη της Ξάνθης το 1925. Επίσης μπορούμε να επισκεφθούμε τη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης. Έχει το όνομα του Ξανθιώτη ζωγράφου Χρήστου Παυλίδη, ο οποίος της παραχώρησε σημαντικό αριθμό των έργων του και στεγάζεται σε ένα όμορφο κτίριο του 19ου αιώνα. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αξίζει να επισκεφθούμε για να δούμε ταριχευμένα διάφορα είδη ζώων (αγριόγατες, λύκους, όρνεα κ.ά.) και να ενημερωθούμε για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Περιπλανηθείτε στις υπαίθριες αγορές και μεθύστε από μυρωδιές που προσφέρουν οι μικροπωλητές, κυρίως γυναίκες μουσουλμάνες, που πουλούν αρωματικά, μπαχαρικά και στραγάλια. Αν η μέρα που επισκεφθούμε τη Ξάνθη είναι Σάββατο θα ζήσουμε το μεγάλο παζάρι που η πόλη ζει στο παλμό του.

Δοκιμάστε μπουγάτσα με κρέμα και τυρί, αφού σε κάθε βήμα σου συναντάς κι ένα μπουγατσάδικο αλλά υποκύψτε και στο πειρασμό να γευτείτε ένα καζάν ντιπί, ένα σαραγλί, ένα σεκέρ παρέ ή όσες καριόκες αντέχετε. Μπορείτε να πάρετε το μεσημεριανό σας γεύμα σε αρκετά μαγαζιά με πρόχειρο φαγητό ή να καθίσετε σε παραδοσιακή ταβέρνα της πόλης.

Αγοράστε σιροπιαστά στο «Σεράι» αλλά και αναμνηστικά δωράκια από τα πανέμορφα παλαιοπωλεία της Παλιάς πόλης.

Αποχαιρετάμε τη Ξάνθη της ανατολής και της δύσης και θα ξαναβρούμε την ηρεμία μας ταξιδεύοντας ανατολικά για να παρατηρήσουμε τα ροζ φλαμίνγκο να τρέχουν πάνω στο νερό, τους κορμοράνους, τους ερωδιούς και τ’ άλλα σπάνια πουλιά να ξαποσταίνουν στους ξύλινους πασσάλους στη λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδας. Στη μέση μιας μεγάλης, γόνιμης πεδιάδας, στα σύνορα Ροδόπης και Ξάνθης η λίμνη Βιστωνίδα αποτελεί ένα από τους ομορφότερους υδροβιότοπους, ένα λιμναίο παράδεισο στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας που δημιουργήθηκε πριν από 5 εκατομμύρια χρόνια περίπου. Μια παραδεισένια τοποθεσία, όπου με τρόπο μοναδικό συνδυάζεται το πράσινο του δάσους και το γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας. Στα νερά και τις καλαμιές της έχουν καταγραφεί 326 είδη πουλιών και 62 είδη ψαριών. Στις εκβολές των ποταμών υπάρχουν ιτιές αλλά και λεύκες, φράξοι, φτελιές, σκλήθρα και πλατάνια στους κορμούς των οποίων σκαρφαλώνουν αναρριχητικά φυτά.

Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το γραφικό ψαροχώρι  Πόρτο Λάγος που έχει το πλεονέκτημα να είναι ταυτόχρονα παραθαλάσσιο και παραλίμνιο. Ο τόπος δίνει την αίσθηση της γαλήνης και της ηρεμίας αλλά και η βόλτα στο μικρό δάσος του που βρίσκεται απέναντι από το λιμανάκι και στο  εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου.  Το Πόρτο Λάγος, μάλιστα, θεωρείται ιδανικό καταφύγιο για τους ερωδιούς και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ramsar.

Το βράδυ θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας να πάρουμε το δείπνο μας, να ξεκουραστούμε και να διανυκτερεύσουμε.

 

3η ΗΜΕΡΑ: ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ-ΣΟΥΦΛΙ : Παραμύθι στα σύνορα

Εκεί που τελειώνουν τα σύνορα της Ελλάδας ξεκινά μια πόλη μαγική, μια παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα βγαλμένη από τις Χίλιες και Μία Νύχτες. Και της ταιριάζει γάντι. Τα σύνορα στις Καστανιές είναι ήσυχα. Σχεδόν έρημα. Τίποτα που να μαρτυρά ότι, δέκα λεπτά πιο ‘κει, απ’ την άλλη μεριά, απλώνεται ανάμεσα σε δυο ποτάμια –τον Έβρο και τον Τούντζα– μια παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα. Αδριανούπολη τη λέγαν’ οι παππούδες μας και οι Ρωμαίοι πριν από αυτούς, Εντιρνέ θα τη βρεις σήμερα στους χάρτες. Μοιάζει κι εκείνη βγαλμένη από τις Χίλιες και Μία Νύχτες την πρώτη φορά που την αντικρίζεις από μακριά, διασχίζοντας τις μεσαιωνικές της γέφυρες με τους μιναρέδες του Σελιμιγιέ στο φόντο, να αγγίζουν θαρρείς τον ουρανό. «Σελιμιγιέ» λένε το μεγαλύτερο από τα τζαμιά της, έργο του αρχιτέκτονα των αυτοκρατόρων, του Μιμάρ Σινάν, που έφτιαξε και το Σουλεϊμανιγιέ της Κωνσταντινούπολης –αλλά θεωρούσε αυτό εδώ, το μεγάλο τζαμί της Αδριανούπολης, το σπουδαιότερο από τα αριστουργήματά του. Όπως το κοιτάς από μακριά, μοιάζει με παλάτι βγαλμένο από παραμύθι με πριγκιποπούλες και δράκους και μαγικά λυχνάρια. Χίλιες και μία νύχτες, εντελώς.

Χίλιες και μία… βόλτες στο ιστορικό κέντρο

Παρ’ όλο που ήταν επί εκατό σχεδόν χρόνια η πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και σημαντική πόλη των Ρωμαίων, η Αδριανούπολη έχει τη γοητεία της. Μια μικρή πόλη περίπου διακοσίων χιλιάδων κατοίκων, με ένα ιστορικό κέντρο χάρμα οφθαλμών, στολισμένο με σιντριβάνια-έργα τέχνης (μια γοργόνα εδώ, δύο ψάρια πλάι στην ψαραγορά, μια παρέα παιδιών που παίζει με τα περιστέρια πιο πέρα) και ντυμένο με λιθόκτιστους πεζόδρομους από τη μια του άκρη ως την άλλη. Ανάμεσά τους: αναστηλωμένα ρωμαϊκά τείχη, μαγαζιά με ρούχα που πλημμυρίζουν τα Σαββατοκύριακα από Έλληνες και Βούλγαρους που περνούν τα σύνορα για να ψωνίσουν γιατί εδώ είναι πάμφθηνα, γλυκύτατα café, οθωμανικά τζαμιά, ταβερνάκια με ζωντανή μουσική να καλύπτει τον ήχο από τα τσουγκρίσματα ποτηριών ξεχειλισμένων Γενί Ρακή –τη λένε ρακή, στην πραγματικότητα μοιάζει πιο πολύ με ούζο. Ανακατεύονται όλα σε ένα ενδιαφέρον μείγμα παλιού και νέου, Ευρώπης και Ανατολής, Ελλάδας και Τουρκίας, Ιστορίας και καθημερινότητας. Είσαι εκεί, και ταυτόχρονα είσαι εδώ. Πέντε χιλιόμετρα έξω από τα σύνορα.

Στον βορρά της πόλης, στην απέναντι όχθη του ποταμού Τούντζα που αγκαλιάζει την Αδριανούπολη, βρίσκεται το Τζαμί του Βαγιαζίτ. Ο Βαγιαζίτ ήταν γιος του Μωάμεθ του Πορθητή και παππούς του Σουλεϊμάν,. Στην πόλη θα σας το συστήσουν ως «Μουσείο της Υγείας».Πριν γίνει Μουσείο της Υγείας, όμως, ήταν το Νοσοκομείο ( Κέντρο Ψυχικών και Σωματικών Ασθενειών) της Αδριανούπολης, το οποίο για την εποχή του ήταν εξαιρετικά μπροστά αφού χρησιμοποιούσε, μεθόδους όπως η μουσική και η υδροθεραπεία για να θεραπεύει νοσήματα της ψυχής και του σώματος. Σήμερα, τα δωμάτια γύρω από την καταπράσινη αυλή του νοσοκομείου φιλοξενούν πειστικότατες αναπαραστάσεις και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις επιστημονικές ανακαλύψεις των Οθωμανών στον τομέα της υγείας.

Ρωμαϊκά τείχη, οθωμανικά τζαμιά και αρχοντικά με χαγιάτια.

Η παλιά πόλη της Αδριανούπολης, γνωστή και ως Kaleiçi (που σημαίνει «μέσα από τα τείχη») προσφέρεται για ατμοσφαιρικές βόλτες σε στενά, γραφικά σοκάκια, ανάμεσα σε χρωματιστά αρχοντικά του 18ου, του 19ου και του 20ου αιώνα. Με τα ξύλινα χαγιάτια τους και τα λουλουδιασμένα μπαλκονάκια τους, τα αρχοντικά της Αδριανούπολης –πολλά από τα οποία στεγάζουν καφέ, εστιατόρια και μικρά μουσεία– κάνουν την παλιά πόλη ένα χάρμα οφθαλμών. Στις παρυφές της παλιάς πόλης, ο Πύργος της Μακεδονίας είναι τμήμα της οχύρωσης των αρχαίων Ρωμαίων ενώ σχεδόν απέναντί του το Τζαμί με τα Τρία Μπαλκόνια είναι ένα από τα ομορφότερα της πόλης.

Η αυλή του, με τις χαρακτηριστικές διαδοχικές αψίδες και τα κόκκινο -λευκά τουβλάκια τους που φιγουράρουν σε κάθε φωτογραφία της Αδριανούπολης, λούζεται τα βράδια σε ένα αχνοκίτρινο φως που την κάνει τόσο ατμοσφαιρική, σχεδόν απόκοσμη. Όταν, βέβαια, μιλάμε για μικρά αρχιτεκτονικά θαύματα, το Σελιμιγιέ δεν έχει ανταγωνιστή. Κτισμένο το 1575 κατά παραγγελία του Σουλτάνου Σελίμ Β’,είναι ένα από τα επιβλητικότερα κτίρια που θα δείτε ποτέ –με τους 71 μέτρων μιναρέδες του να αγγίζουν τον ουρανό, τους μικρούς διαδοχικούς τρούλους να σχηματίζουν πυργίσκους γύρω από τον μεγάλο κεντρικό τρούλο, και τις χαρακτηριστικές κοκκινόλευκες αψίδες να στολίζουν την αυλή και το εσωτερικό του.

Έργο του Σινάν είναι και το χαμάμ απέναντι από το Τζαμί με τα Τρία Μπαλκόνια, το αριστουργηματικό Sokollu Mehmet Paşa Hamam, με τα αστεράκια στην οροφή του που κάνουν τις ηλιαχτίδες να χορεύουν πέφτοντας στο εσωτερικό του.  Μπορείτε να αφεθείτε σ’ ένα απολαυστικό, παραδοσιακό χαμάμ όπως το έκαναν οι άνθρωποι που ζούσαν εδώ πριν από πεντακόσια χρόνια καθώς θεωρείται  ως ένα από τα καλύτερα χαμάμ ολόκληρης της Τουρκίας.

Για τα ψώνια και τα παζάρια σας, γραμμή στο σούπερ ατμοσφαιρικό, σκεπαστό Παζάρι του Ali Paşa, έργο του Μιμάρ Σινάν.

Στο τέλος του κεντρικού πεζόδρομου για νοστιμότατη παραδοσιακή κουζίνα: σκεφτείτε πικάντικη μελιτζανοσαλάτα και λαχταριστό εζμέ, χαϊδαρί ( τζατζίκι χωρίς σκόρδο, με μυρωδικά), μυρωδάτο κεμπάπ και πικάντικα köfteci (κεφτεδάκια). Επίσης γευτείτε τα καλύτερα μαντί (χειροποίητα ζυμαρικά γεμισμένα με κιμά και περιχυμένα με γιαούρτι και σουμάκ) σε ολόκληρη την πόλη.

Στα μαγαζάκια που απλώνουν τραπεζάκια στον κεντρικό πεζόδρομο δοκιμάστε γιγάντια πρωινά αντάξια Σουλτάνων, ελαφριά σνακ και τραγανούς γκιουζλεμέδες –λεπτές πίτες με φύλλο κρούστας, και γεμισμένες με… ό,τι προτιμάτε: τυρί, αλλαντικά, πατάτα, λαχανικά, ό,τι τραβά η όρεξή σας.

Αφήνοντας την Αδριανούπολη θα επισκεφθούμε το Σουφλί. Φυσικός πλούτος, παραδοσιακοί δρόμοι, κουκουλόσπιτα, παλιά αρχοντικά. Εξαιρετικό κρασί, δυνατό τσίπουρο, τοπικές λιχουδιές, γλεντζέδες άνθρωποι και, φυσικά, μετάξι. Αν όλα αυτά δεν σας βοήθησαν αρκετά να μαντέψετε σε ποια περιοχή αναφερόμαστε, μια λέξη είναι αρκετή: Σουφλί! Μια πόλη απαλή σαν χάδι, «ξαπλωμένη» στην πλαγιά ενός μικρού λόφου σας καλεί με νάζι να την «αγγίξετε»…

Η κωμόπολη διατηρεί πολλά στοιχεία από την περίοδο της ακμής της το 19ο αιώνα καθώς περπατώντας στα στενά δρομάκια θ’ ανακαλύψουμε αληθινά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα παλαιών εποχών. Δεν θα χρειαστεί πολλή ώρα για να διαπιστώσετε πως τα δρομάκια «στολίζονται» από νεότερα σπίτια με προσόψεις που ακολουθούν τα πρότυπα του νεοκλασικισμού και του εκλεκτικισμού, αλλά και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα επονομαζόμενα κουκουλόσπιτα. Τα κεραμοσκεπή διώροφα ή τριώροφα κτίρια, κυριαρχούν στο χώρο με τον επιβλητικό τους όγκο. Στο ισόγειο συνήθως έμεναν οι ιδιοκτήτες, ενώ στον όροφο γινόταν η εκτροφή των μεταξοσκωλήκων. Θαυμάστε τα γνωστά «κουκουλόσπιτα», παλαιά παραδοσιακά κτίρια, αρκετά από τα οποία πλέον λειτουργούν σαν ξενώνες, περπατήσετε στους δρόμους του μεταξιού και δείτε τα παλιά κτίρια τα οποία μαρτυρούν την περίοδο της ακμής και τους δυο μεταβυζαντινούς ναούς του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Γεωργίου με τα αριστοτεχνικά τέμπλα. Και βέβαια ψωνίστε τα υπέροχα κεντήματα και τις δημιουργίες από μετάξι σε πολύ καλές τιμές. Τραβήξτε χειρόφρενο για να δείτε το Μουσείο Μεταξιού που στεγάζεται στο αρχοντικό του Κουρτίδη του 1885. Παρουσιάζει την ιστορία του μεταξιού από τη μακρινή Kίνα, όπου ανακαλύφθηκε τυχαία το 3000 π. X. περίπου, ως τις μέρες μας. H έκθεση, που αποτελείται από πλούσιο εικονογραφικό υλικό και παραδοσιακά αντικείμενα σχετικά με τη σηροτροφία και τη μεταξουργία, παρουσιάζει διαχρονικά την ιστορία του μεταξιού, που ξεκινά από την Kίνα και φθάνει ως τη Δύση, με μεγάλους ενδιάμεσους σταθμούς το Bυζάντιο και την Οθωμανική Αυτοκρατορία και όλα τα στάδια της εκτροφής των μεταξοσκωλήκων (σηροτροφία) και τα στάδια της παραδοσιακής επεξεργασίας του κουκουλιού (μεταξουργία). Το βράδυ θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας να ξεκουραστούμε και να διανυκτερεύσουμε.

 

4η ΗΜΕΡΑ: ΚΑΒΑΛΑ-ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ-ΑΘΗΝΑ

Θα πάρουμε το πρωινό μας στο ξενοδοχείο και θα επιβιβαστούμε στο πούλμαν για τον μακρύ δρόμο της επιστροφής. Αφήνοντας την Κομοτηνή και την Ξάνθη θα κάνουμε μια στάση στην Καβάλα. Στα βάθη της ανατολικής Μακεδονίας, «χωμένη» στους πρόποδες του όρους Σύμβολο, με πανοραμική θέα στο Βόρειο Αιγαίο και στο γειτονικό νησί της Θάσου, μία πόλη με αξιοσημείωτη πορεία στο ρου της ιστορίας ορθώνεται θριαμβευτικά μέσα από τα ερείπια της Αρχαίας Νεάπολης. Θα γίνουμε μάρτυρες του αρμονικού παντρέματος της Ανατολής με τη Δύση, του χτες με το σήμερα, του κατάφυτου ορεινού τοπίου με το πανέμορφο λιμάνι που ξεδιπλώνεται μπροστά μας.

Η πολυτάραχη, λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης, διαδρομή της Καβάλας, αποτυπώνεται δραματικά στα πλινθόστρωτα σοκάκια, στα παλιά αρχοντικά και στα μεγαλοπρεπή μνημεία, που μαρτυρούν τις βασικές περιόδους που την στιγμάτισαν. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε μια μοναδική τοποθεσία, με πολλούς κολπίσκους και λόφους, με ανηφοριές και κατηφοριές που θυμίζουν ένα μικρό, ελληνικό Σαν Φρανσίσκο.

Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στο λιμάνι, να περπατήσετε δίπλα στους ερασιτέχνες ψαράδες και να θαυμάσετε τις χάρες της πόλης, το κάστρο, το Ιμαρέτ και φυσικά το σύμβολο της πόλης, τις Καμάρες, το παλιό ρωμαϊκό υδραγωγείο, που πήρε τη σημερινή του μορφή στα χρόνια του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Απολαύστε τα υπέροχα σπίτια, τους ξύλινους εξώστες, τις μικρές αυλές και τα πλακόστρωτα καλντερίμια που οδηγούν ως την κορυφή του λόφου, στο επιβλητικό κάστρο. Ύστερα η κατηφόρα, πιο εύκολη, θα σας βγάλει στην εκκλησία της Παναγίας και στο φάρο, από όπου, αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, θα θαυμάσετε στα αριστερά σας τη θέα της Κεραμωτής να εισχωρεί στο Πέλαγος πάνω σε μια αμμουδερή γλώσσα, στα δεξιά σας θα απλωθούν στη σειρά οι δαντελωτές παραλίες του Παλιού, της Ηρακλίτσας και της Νέας Περάμου, ενώ μπροστά, στο βάθος, θα διαγράφεται επιβλητική η Θάσος.

Θα αποχαιρετίσουμε την Καβάλα και θα συνεχίσουμε το ταξίδι της επιστροφής. Με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ και κολατσιό θα φτάσουμε το μεσημέρι στον Πλαταμώνα, όπου θα παραμείνουμε για το μεσημεριανό μας γεύμα. Στη συνέχεια μετά από μια ενδιάμεση στάση για τον απογευματινό μας καφέ θα φτάσουμε το βράδυ στην Αθήνα και στα σημεία από τα οποία είχαμε αναχωρήσει.

 

Τιμή κατ’ άτομο: 185,00 €  σε δίκλινο μονόκλινο 230,00 €

*για κρατήσεις θέσεων έως 8/3/19 έκπτωση 5%

 

 ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤAI:

  • Εκδρομές-περιηγήσεις με σύγχρονα πολυτελή κλιματιζόμενα πούλμαν
  • 3 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο στην Κομοτηνή στο 4* Hotel Orpheus
  • 3 Πρωινά
  • Αρχηγός/Συνοδός Εκδρομής
  • Έκδοση αποδείξεων με Φ.Π.Α

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤAI:

  • Είσοδοι σε μουσεία, αξιοθέατα
  • Τα εισιτήρια του τρένου στα Θρακικά Τέμπη
  • Φόρος διαμονής (άρθρο 53 – v.4389/16)

 

 

Διαδικαστικά: Δεν χρειάζεται βίζα, ούτε διαβατήριο για την επίσκεψή μας στην Αδριανούπολη. Προσοχή όμως! Πρέπει να έχετε ταυτότητα νέου τύπου, με λατινικά στοιχεία.

 

 

**Tο γραφείο διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει ή να τροποποιήσει το προκαθορισμένο πρόγραμμα της εκδρομής, χωρίς ενημέρωση, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο και εάν υπάρξουν λόγοι που το επιβάλλουν, λόγοι ασφαλείας, καλύτερης διεκπεραίωσης του προγράμματος της εκδρομής και διευκόλυνσης του ταξιδιώτη.

Print Friendly, PDF & Email