ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ–ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ – 3 ΗΜΕΡΕΣ

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

Στον δρόμο των μεγαλόπρεπων τοξωτών γεφυριών και στην ομορφιά των «πέτρινων» χωριών

Τα 46 ορεινά πετρόκτιστα χωριά στα βόρεια των Ιωαννίνων, ανάμεσα στο Μιτσικέλι και στην Τύμφη, με φόντο την επιβλητική χαράδρα του Βίκου, «πέρα από το βουνό» όπως μαρτυρά το σλάβικο όνομά τους, φαίνεται πως έχουν βαλθεί να ξεπεράσουν το ένα το άλλο σε γραφικότητα. Χωριά κοσμοπολίτικα και ήρεμα, με υπέροχη θέα ή κρυμμένα μέσα στο δάσος, δάση αλλά και γυμνές κορυφές, ποτάμια με κρυστάλλινα νερά, ο Βοϊδομάτης, αλπικές λίμνες, οι Δρακόλιμνες αλλά και ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου. Άλλη χάρη έχουν χιονισμένα τον χειμώνα, άλλη γεμάτα ερεθιστικές μυρωδιές και αποχρώσεις την άνοιξη και το φθινόπωρο κι άλλη το καλοκαίρι, όταν κάνεις βουτιές στα νερά του Bίκου και του Aώου με θέα τον καθαρό ορίζοντα.

Τόπος θρύλων και παραδόσεων έχουν προσωπικότητα, πλούσια ιστορία, πολιτισμό, ιδιαίτερα καλοδιατηρημένη αρχιτεκτονική, μοναδικό φυσικό τοπίο και ανθρώπους που δεν τα αφήνουν να μείνουν στάσιμα ούτε στιγμή, δημιουργώντας συνεχώς νέες αφορμές για να τα επισκεφθούμε.

Κάθε Ζαγοροχώρι έχει  έναν τουλάχιστον ευεργέτη. Ανάμεσά τους οι αδελφοί Ριζάρη, ο Γεώργιος Γεννάδιος, ο Νεόφυτος Δούκας και άλλοι πολλοί, που πάντα επέστρεφαν για να χτίσουν σχολεία, γέφυρες, βρύσες. Καθένα από τα φημισμένα γεφύρια έχει πίσω του θαυμάσιους τεχνίτες και πάντα κάποιον γενναιόδωρο χορηγό.

Τα πάντα είναι πετρόχτιστα: σπίτια, αρχοντικά, σκεπές, καμινάδες, αυλές, φράχτες, πεζούλες, καλντερίμια, βρύσες, πηγάδια, εκκλησίες, καμπαναριά, σχολεία, πλατείες, δρόμοι, γεφύρια και οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς! Πλατείες με αιωνόβια πλατάνια, πέτρινα σοκάκια, άναρχη βλάστηση γύρω τους, κοπάδια πρόβατα και αγελάδες να διακόπτουν την πορεία σου. Άλογα που έχουν βγει για ελεύθερη βοσκή, υπενθυμίζοντας πως εδώ είναι Ζαγόρι και τους ρυθμούς επιβάλλουν η φύση και τα πλάσματά της. Στενοί φιδίσιοι δρόμοι, απόκρημνες κορυφές από πέτρα, οι περίφημοι «πύργοι» της Αστράκας, ρίζες αιωνόβιων πλατάνων απλωμένες στις όχθες του Βοϊδομάτη.

Σαράντα έξι πέτρινα χωριά, εξήντα-κάτι πέτρινα γεφύρια κι αμέτρητα χιλιόμετρα καλντερίμι: όταν τα ανθρώπινα έργα ενσωματώνονται στη φύση, όταν κλείνεις τα μάτια και πάλι πέτρα βλέπεις… Ε, τότε σίγουρα ξημέρωσες στο Ζαγόρι. Να φυλακίσεις το Ζαγόρι σε μερικές γραμμές. Να ένα δύσκολο εγχείρημα. Πού και πώς να εγκλωβίσεις τόσα χωριά, τόσα ποτάμια, τόσα βουνά. Πώς να μεταφέρεις την υφή της πέτρας, τη δύναμη της ιστορίας, τη μεγαλοπρέπεια της φύσης; Πώς να ζωντανέψεις τη γεύση της αλευρόπιτας, τη μυρωδιά του ιεροβότανου, τον ήχο του κλαρίνου; Τι νόημα έχουν οι αρχιτεκτονικές ορολογίες αν δεν δεις με τα ίδια σου τα μάτια το οικιστικό θαύμα που λέγεται Ζαγοροχώρια.

 

1η ΗΜΕΡΑ:ΑΘΗΝΑ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΝΕΟ ΜΠΙΖΑΝΙ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΡΕΛΛΗ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Θ’ αναχωρήσουμε το πρωί από την Αθήνα, τον Πειραιά και από τα σημεία που έχουν οριστεί από το γραφείο μας και θα κάνουμε την πρώτη στάση μας για καφέ στον Ισθμό της Κορίνθου. Θα διασχίσουμε την Εθνική οδό Αθηνών-Πατρών και θα περάσουμε τη μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα του κόσμου που φέρει τιμητικά το όνομα του Χαρίλαου Τρικούπη, τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Μέσω της  Ιονίας Οδού, θα φτάσουμε πολύ νωρίς στο νόμο Ιωαννίνων. Πρώτος μας σταθμός το Νέο Μπιζάνι, χωριό χτισμένο κοντά στον ιστορικό λόφο όπου πραγματοποιήθηκαν σκληρές συγκρούσεις μεταξύ ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο. Θα επισκεφτούμε το κτίριο όπου στεγάζει το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας (κέρινων ομοιωμάτων) Παύλου Βρέλλη. Μέσω των κέρινων ομοιωμάτων που δημιούργησε ο Παύλος Βρέλλης σε φυσικό μέγεθος, θα μπορέσουμε  να κάνουμε ένα ταξίδι στην ελληνική ιστορία, μέσα από σημαντικές μορφές και γεγονότα, όπως το Κρυφό Σχολειό, τους Κλέφτες και τους Αρματωλούς, τη σφαγή του Αλή Πασά στο νησί των Ιωαννίνων και πολλά άλλα που θα σας συγκλονίσουν.

Στη συνέχεια θ’ αναχωρήσουμε για τα Ιωάννινα, που απλώνονται στις όχθες της υδάτινης «κυράς», της  θρυλικής λίμνης Παμβώτιδας. Η μαγευτική Λίμνη των Ιωαννίνων με τα ακύμαντα νερά είναι γνωστή και ως Λίμνη της κυρα-Φροσύνης.

Εδώ θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο μας και έχουμε ελεύθερο χρόνο να περιπλανηθούμε για να γνωρίσουμε την πόλη ή να επισκεφτούμε το νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας.

Η ζωντανή καστροπολιτεία μοιάζει με σκηνικό από άλλη εποχή, παραδοσιακά κτίρια και αναπάντεχες χρωματιστές πινελιές, ιδιαίτερα καφέ αλλά και σημαντικά μουσεία. Έξω από τα τείχη, βόλτες με ντόπιους και περαστικούς στον παραλίμνιο δρόμο, χαζεύοντας τους κωπηλάτες που προπονούνται στην Παμβώτιδα, και στη συνέχεια απόδραση στους ακόμη πιο ήρεμους ρυθμούς στο νησάκι της κυρά Φροσύνης. Το ιστορικό κέντρο εκτείνεται περιμετρικά του κάστρου και διεκδικεί έντονα τη θέση του στην καθημερινότητα της πόλης, με νέα αγαπημένα σημεία να ξεφυτρώνουν σε στοές και διατηρητέα κτίρια. Ανηφορίζοντας την «ασημένια» οδό Αβέρωφ προς το σύγχρονο κέντρο και περνώντας το Ρολόι στην κεντρική πλατεία, θα καταλήξετε ψηλά στο λόφο Φρόντζος για πανοραμική θέα της πόλης.

Οι παραδοσιακές ταβέρνες, τα πιο μοντέρνα εστιατόρια και, βέβαια, τα πολυάριθμα τσιπουράδικα συνθέτουν το γευστικό τοπίο της πόλης. Αποκλείεται να φύγετε αν δεν δοκιμάσετε παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες και γιαννιώτικο μπακλαβά στα καφέ-ζαχαροπλαστεία της πόλης. Τα παραδοσιακά γλυκά των Ιωαννίνων είναι ξακουστά σε όλη την Ελλάδα. Το περίφημο σκερ μπουρέκ, που σημαίνει ζαχαρένια πίτα, ο εξαιρετικός μπακλαβάς και τα υπόλοιπα γλυκά του ταψιού είναι μερικές μόνο από τις γεύσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες. Στα παραδοσιακά καφενεία της πόλης μπορείτε να δοκιμάσετε τα μοναδικά «σερμπέτια», γλυκά κρασιά με αρώματα φρούτων και λουλουδιών. Το βράδυ αφήστε τα βήματά σας να γίνουν ένα με τον φοιτητόκοσμο, που χαρίζει στην πόλη το νεανικό της παλμό και διασκεδάστε στα τσιπουράδικα της πόλης.

Μετά την βραδινή μας διασκέδαση θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας να διανυκτερεύσουμε.

 

 

2η ΗΜΕΡΑ:ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ-ΧΑΡΑΔΡΑ ΒΙΚΟΥ-ΜΟΝΗ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ-ΑΝΩ & ΚΑΤΩ ΠΕΔΙΝΑ- ΚΗΠΟΙ-ΚΑΛΠΑΚΙ

Θα πάρουμε το πρωινό μας στο ξενοδοχείο και θ’ αναχωρήσουμε για το Μονοδένδρι, την πρωτεύουσα του Ζαγορίου, ένα παραδοσιακό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 1.060 μ με πετρόκτιστα σπίτια και γραφικά καλντερίμια. Από το Μονοδένδρι ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί στο επιβλητικό φαράγγι του Βίκου, το οποίο θα δούμε από το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, που είναι κτισμένο στο χείλος της χαράδρας του Βίκου. Στη συνέχεια αφού περάσουμε από τα χωριά Άνω και Κάτω Πεδινά θα συνεχίσουμε το οδοιπορικό μας για το χωριό Κήποι. Παραδοσιακό χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 800μ, στην καρδιά του Ζαγορίου. Κοντά στο χωριό κυλούν τους χειμερινούς μήνες οι ποταμοί Βικάκης και Μπαγιώτικος, στις όχθες των οποίων είναι χτισμένα περίτεχνα τοξωτά γεφύρια.  Αν ο χρόνος και ο καιρός μας το επιτρέπει θα ανηφορίσουμε στο χωριό Καπέσοβο για να δοκιμάσουμε από την διαχρονική «Στέρνα», τα τοπικά γλυκά κουταλιού όπως και το γειτονικό Τσεπέλοβο το χωριό της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Θα επισκεφτούμε το Καλπάκι, χωριό χτισμένο σε κομβικό σημείο πάνω στην Εθνική οδό Ιωαννίνων-Κόνιτσας και  το Μνημείο των Πεσόντων στη μάχη του Καλπακίου. Θα δούμε τον επιβλητικό ανδριάντα του «Μαχητή» (Αγνώστου Στρατιώτη) και το Πολεμικό Μουσείο του 1940-41.Εδώ θα παραμείνουμε για το μεσημεριανό μας γεύμα. Αργά το απόγευμα θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο .Προαιρετική διασκέδαση σε τοπικό μαγαζί.

.

3η ΗΜΕΡΑ: ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ- ΜΕΤΣΟΒΟ

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε από τα Ιωάννινα. Θα κάνουμε μια στάση στη Λίμνη Παμβώτιδα για να επισκεφτούμε και να  ξεναγηθούμε στο κάστρο των Ιωαννίνων. Θα γνωρίσουμε το Τζαμί του Ασλάμ Πασά, το Σουφαρί Σαράι, την πυριτιδαποθήκη Τουίτς Καλέ και το Φετίχ Τζαμί. Αν ο χρόνος μας το επιτρέψει θα κάνουμε και μια επίσκεψη στο μουσείο αργυροχοΐας.  Αναχώρηση για Μέτσοβο, τη γραφική ορεινή κωμόπολη, χτισμένη την οροσειρά της Πίνδου σε υψόμετρο 1.160 μέτρων σε εντυπωσιακό τοπίο. Το Μέτσοβο φημίζεται για τα τοπικά προϊόντα (τυροκομικά, ζυμαρικά και κρασί), για τα έργα τέχνης, τα ξυλόγλυπτα και τα υφαντά. Θα υπάρχει χρόνος για φαγητό και γνωριμία με την πόλη. Εν συνεχεία  με ενδιάμεσες στάσεις επιστρέφουμε στα ίδια σημεία που επιβιβαστήκαμε.

 

ΤΙΜΗ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ: 115€

*για κρατήσεις θέσεων έως 8/3/19 έκπτωση 5%

 

       ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

  • Μεταφορά με πολυτελή πούλμαν
  • 2 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 4* ΑΑR HOTEL&SPA στα Ιωάννινα
  • 2 πλούσια πρωινά σε μπούφε
  • Η μετακίνησή μας με σύγχρονα κλιματιζόμενα πούλμαν
  • Αρχηγός/Συνοδός εκδρομής
  • Έκδοση αποδείξεων με Φ.Π.Α
  • Τα διόδια της γεφύρας Ρίο Αντίρριο

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ:

  • Φόρος διαμονής (άρθρο 53 – v.4389/16) δηλαδή 3ευρώ/ανα δωμάτιο τη βραδιά
  • Τυχόν εισόδους σε Μουσεία, Αρχαιολογικούς χώρους και

ό,τι αναφέρεται ως προαιρετικό

Print Friendly, PDF & Email